ASTROLOGISCHE AUTEURS

De 10 meest interessante auteurs door de eeuwen heen

door J. Ligteneigen

PicoSearch      
  Help
                                                 

 

 

Menu zonder JAVA

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home >Carter1.html

 

Charles Ernest Owen Carter (1887 - 1968)

                                     Charles Ernest Owen Carter op 61-jarige leeftijd

 

1. Carters familie.
2. Carter's levensgeschiedenis.
3. Carter's woonomgeving.
4. Charles Carter's publicaties.
5. Carter's overige opmerkelijke astrologische uitspraken en vindingen.
6. Wat verder nog bekend is over Charles Carter en zijn tijdgenoten.
7. Mijn persoonlijke indrukken.
8. Dank aan en referenties.

9. Boekbesprekingen van Charles Carter's boeken.

Charles Ernest Owen Carter
is de volledige naam, beter bekend als Charles E.O. Carter zoals in de meeste boeken vermeld staat. Hij werd geboren op 31 januari 1887 te Parkstone, Dorsetshire in Engeland om 22.55 uur lokale tijd. Zijn horoskoop ziet u hieronder afgebeeld.

De horoskoop van Charles E.O. Carter, gemaakt met het programma Newcomb-versie-2A

Carter's familie 

Zijn gehele familie was welgesteld en zijn grootvader, Jesse Carter had een bloeiend bedrijf opgericht in bakstenen en tegels (Carter’s Tiles). Dit bedrijf bestaat tegenwoordig nog, maar dan onder de naam Poole Pottery. Jesse Carter (1830 – 1927), oprichter van Carter & Co. Hij richtte zijn zaak op in 1873 en het groeide al heel snel van een bedrijfje in vloertegels naar een grote zaak in muurtegels en er waren diverse aardewerkfabriekjes aan verbonden in de omgeving van Poole. Een voorbeeld van dit succes zijn de miljoenen tegels die zijn aangebracht in de tunnels van de Londense ondergrondse (metro).

Charles' grootvader Jesse

De klei die uit de haven van Poole wordt gehaald is bij uitstek geschikt voor het maken van tegels, dit hadden de Romeinen, zo’n 1800 jaar eerder ook al ontdekt. Als u Poole binnenkomt via de Sandbanks Ferry, dan wordt u verwelkomd door dit bord, gemaakt van de tegels van Carter Tiles.


Carter's levensgeschiedenis  

Van Charles als jonge man is niet zo heel veel bekend, maar zo rond 1910, toen Carter ongeveer 23 jaar was werd zijn interesse in de astrologie gewekt en hij liet zijn horoskoop berekenen en kort uitleggen door Alan Leo die in die jaren druk bezig was om tegen een heel laag bedrag voor duizenden mensen horoskopen te berekenen en te verklaren (de zogenaamde Alan Leo’s Shilling Delineations).

In 1914, Carter was toen 26 jaar, werkte hij als notaris in Londen en hij bezocht regelmatig de bijeenkomsten en lezingen die werden georganiseerd door Alan en Bessie( zijn vrouw) Leo. Op een van die bijeenkomsten op 13 juli 1915 kondigde Alan Leo aan dat hij een Astrologische Loge wilde vormen, maar hijzelf wilde daar niet de leiding aan geven. In plaats daarvan stelde Alan voor dat zijn vrouw Bessie dit zou doen. Dit voorstel werd met algehele instemming aangenomen, maar Carter had al wel zijn bedenkingen hiertegen. Zo heeft hij later verklaard: “Zij was bezeten door een honger naar macht, maar ze was volkomen ongeschikt” (A Confusion of Prophets, Patric Curry, Collins & Brown, London, 1992). Op 13 september 1915 werd dit allemaal een feit en werd Bessie Leo de voorzitter van de Astrological Lodge van Londen.

Carter was toen al zeer knap in de astrologie en hij steeg al snel uit boven de capaciteiten van Bessie Leo. Die twee mochten elkaar dan ook niet zo, dat zal wel duidelijk zijn. Toen Alan Leo in 1917 stierf, probeerde Bessie steeds meer haar interesse voor de theosofie door te laten dringen in de Astrological Lodge London. Dit had tot gevolg dat steeds meer mensen wegbleven van de bijeenkomsten, omdat de astrologie steeds minder ruimte kreeg. Bessie bleef nog enkele jaren de hoofdpersoon, maar uiteindelijk stemden de meeste mensen ervoor dat Carter de voorzitter zou worden van de Astrological Lodge.

Carter zei hierover later: “de mensen kwamen naar een astrologische loge om astrologie te vernemen en dat is precies wat wij hen boden”. Op 23 januari 1922, Carter was toen nog net geen 35 jaar, werd hij de voorzitter van een loge met een toenemend aantal belangstellenden in de astrologie. Gedurende de 40 jaar zou daarna zou Carter die functie blijven bekleden.

In 1926 begon Carter zijn eerste publicaties te doen en wel in het door hem opgerichte tijdschrift "Astrology Quarterly" dat tot op de dag van vandaag bestaat. De publicaties kenden (en waarschijnlijk is dat nog zo) een hoge graad van kwaliteit. Carter heeft hierin geschreven tot ca. 1959 als redacteur. Gedurende de oorlogsjaren heeft Carter hierin zijn visie op de oorlogssituatie uiteen gezet.

Op 7 juni 1948 werd een "nieuw kindje" geboren uit de Astrological Lodge London en wel de "Faculty of Astrological Studies". Deze faculteit voor astrologische studie werd een zelfstandige eenheid in het jaar 1954 en Charles Carter was met Margaret Hone de grote voortrekkers. Van Margaret Hone is voornamelijk het boek "The Modern Text Book of Astrology" zeer bekend dat in 1950 voor het eerst verscheen. Carter werd tot First Principal benoemd van de faculteit, te vergelijken met de benoeming tot directeur of hoofd.
De Faculty is nog steeds springlevend en wordt beschouwd als een instituut waar astrologie op hoog niveau wordt onderwezen. Gedurende al die jaren hebben meer dan 10.000 studenten uit meer dan 90 landen van de wereld les gehad door de Faculty, zoals o.a. Liz Greene, Julia Parker, Howard Sasportas, en Melanie Reinhart om er slechts enkele te noemen.
Carter werd in 1954 benoemd tot Principal Emeritus, dit was het jaar dat Charles Carter met pensioen ging.

Voor meer informatie over de Faculty : http://www.astrology.org.uk/about_fas.htm

Carter werd in 1952 opgevolgd als voorzitter van de Astrological Lodge van Londen door Ronald Davidson (1914-1985), ook een zeer gerespecteerd Brits astroloog. Ronald Davidson zou die post blijven bekleden tot 1982. Tevens werd Davidson de redacteur van de Astrology Quarterly van 1959 tot 1983.

Op 21 juni 1958 was het weer zo ver, een nieuwe borreling zag het levenslicht: De "Astrological Association of Great Brittain", waarvan Carter de "Patron" werd, een titel te vergelijken met "beschermheer". De belangrijkste voortrekkers van de AA waren John Addey die de theorie van de harmonics heeft uitgevonden en Roy Firebrace die de oprichter is van het tijdschrift Spica. Charles Carter steunde hen in hun activiteiten, maar ook Joan Rodgers, Margaret Hone en Ingrid Lind waren erg actief voor de AA.
Voor meer informatie over de AA : http://www.astrologer.com/aanet/index.htm

Carter bracht zijn latere jaren door in relatieve rust.. Volgens de mensen die hem goed kenden, waaronder Engelands oudste astroloog Gerald Pitchforth, was Carter "... een nogal lange man, met het uiterlijk van iemand die van het platteland komt, droeg altijd tweeds en was altijd erg beleefd en vriendelijk. Hij was altijd blij als hij over astrologie kon praten, maar hij probeerde nooit iemand te overreden..."

Charles Carter, ergens in de jaren 50 of 60

Carter heeft in zijn boek "Symbolic Directions in Modern Astrology" uitgebreid beschreven hoe bepaalde directies werkzaam zijn bij de dood van een bepaalde persoon. Ook bij de leden van de Astrological Lodge London was het algemeen bekend dat Carter de datum van zijn eigen dood heeft voorspeld. Gerald Pitchforth herinnert zich nog goed dat "...Charles altijd erg beschaamd was als Margareth Hone weer eens probeerde om die informatie over diens dood te achterhalen...uiteindelijk zijn we (de oud-leden) erin geslaag die informatie los te krijgen", aldus Pitchforth.

In een brief van augustus 1955 (of 1965) schrijft Carter: "..Ik moet toegeven dat ik graag de eerste tocht naar de Maan zou meemaken, maar dat is onwaarschijnlijk. In 1968 staat mijn pr. Maan conjunct de pr. Zon en de pr. Mars, vlakbij de radix Maan, oppositie de radix Jupiter wat duidt op een ernstige spanning. Ook heeft de familie in tijd directies die wijzen op een verlies, we zullen zien, maar als een goed astroloog voel ik me geroepen om mijn eigen voorspelling op dit punt openbaar te maken. Uranus is op die tijd ook conjunct mijn pr. MC en het meest algemene teken van de dood is een malefic op een hoekhuis, hoewel dit natuurlijk vaak gebeurt zonder enig effect op de gezondheid..."

Charles Carter stierf op 4 oktober 1968, negen maanden voor de eerste tocht naar de Maan.


Carter's woonomgeving 

De Carters woonden in de Hermitage, een prachtig huis gebouwd in de Victoriaanse tijd. Het huis ligt afgelegen in de groene heuvels van Upper Parkstone. 

De Hermitage, het huis van de Carter family

Het huis toont aan dat de Carter family een hoog aanzien had in die tijd (ten tijde van Jesse Carter).
Delen van het huis werden verbouwd door Charles' oudere broer Herbert die er toen woonde in de periode 1928-1929. In de 90-er jaren werd het huis verkocht door de Carter familie en de nieuwe eigenaars hebben de residentie omgebouwd tot wooneenheden.
Vanuit de torens heeft men een prachtig gezicht op de baai van Poole, zoals hieronder in beide foto's is getoond. Op de eerste foto kijkt men uit op de baai van Poole.

uitzicht op de baai van Poole, gezien vanuit de torensvan het huis van e Carters

Op de tweede foto ziet men vanaf de baai van Poole het hoog gelegen huis van de familie Carter, aangegeven door de pijl.
Op het kaartje hieronder heeft u een idee van de ligging van Poole in het Zuid-engelse Dorsetshire, gelegen "linksboven" het eiland Wright.

 

Charles Carter's publicaties   

In 1922, op een leeftijd van 35 jaar werd Carter dus de voorzitter van de Astrological Lodge van Londen. Twee jaar later verscheen Carter's eerste boek en vrijwel elk jaar daarna verscheen er een nieuw boek tot aan 1934. Ondertussen richtte Carter in 1926 de Astrologer's Quarterly op, waarvan hij tot 1959 de redacteur was, waarin Carter uiteraard veel heeft geschreven en met name in de jaren van de Tweede Wereldoorlog zijn astrologische visie heeft gegeven. Daarna verschenen nog twee andere boeken van zijn hand en van zijn lezingen voor de Astrological Lodge zijn nog beschrijvingen in het Engels beschikbaar, die ik hieronder als link zal vermelden.

Van Carter's boeken, die ik op één na alle in bezit heb, zal ik de boekbesprekingen publiceren. In het overzicht hieronder worden deze boeken (met eerste verschijningsdatum) van een verwijzing voorzien wanneer er een boekbespreking gereed is. Deze boekbesprekingen worden ook opgenomen als link in de boekenpagina, waarin ook diverse andere boeken worden vermeld.

Boeken, geschreven door Charles E.O. Carter: 

 1. An Encyclopedia of Psychological Astrology (1924)
 2. The Principles of Astrology (1925)
 3. The Seven Great Problems of Astrology (1927) 
 4. The Zodiac and the Soul (1928)
 5. Symbolic Directions in Modern Astrology (1929)
 6. The Astrological Aspects (1930)
 7. The Astrology of Accidents (1932)
 8. Some Principles of Horoscopic Delineation (1934)
 9. Essays on the Foundations of Astrology (1947)
10. An Introduction to Political Astrology (1951)


Lezingen van Charles E.O. Carter voor de Astrological Lodge te Londen:  

Over de dierenriemtekens:

The Sign of the Ram, on 28 march 1960

 

Taurus The Bull, on 29 april 1957

 

Gemini, the Zodiacal Child

 

The sign Cancer

 

Leo - A Pride of Lions

 

Virgo - A Bevy of Maidens

 

The Sign of Libra

 

The sign of Scorpio

 

Sagittarius - The Archer

 

The Sign Capricorn

 

Some eminent Aquarians - on 23 may 1955

 

The sign Pisces


Over de planeten:

The Lunar Principle

 

The Planet Mercury

 

The Planet Venus

 

The Planet Mars

 

Jupiter, The Planet Of Progress

 

The Planet Uranus

 

Carter's overige opmerkelijke astrologische uitspraken en vindingen  

1. De voorspelling van het huwelijk in een horoskoop

"Onze algemene mening is dat het huwelijk zal plaatsvinden als Venus met een voortgang van 1 graad per jaar, een aspect vormt met de heerser, geplaatste planeet of de cusp van het 7e huis of... een aspect ontvangt van een van hen" - citaat uit Symbolic Directions in Modern Astrology, blz. 57).
Carter schrijft overigens wel dat eerst in de horoskoop moet worden onderzocht of er überhaupt wel een kans op een huwelijk bestaat.
Een controle op mijn eigen horoskoop met Venus op 1.11.23 Schorpioen en cusp-7 op 3.26.09 Ram geeft een afstand van 32.14.46 ( = 32,246 jaar) naar de plaats waarop Venus in Boogschutter een driehoek maakt met cusp-7. Opgeteld bij 15 sep. 1957 (= 1957 + 8/12 + 15/365) geeft 1989,9538 en dit is 13 december 1989.
Mijn huwelijk vond plaats op 16 augustus 1989.

Verder schrijft Carter in hetzelfde boek:

"Voor een vroeg huwelijk (tussen 19 en 25 jaar) moet het 7e huis gunstig zijn verbonden door goede aspecten met de heerser of de erin geplaatste planeet of de cusp van het 7e huis moet goede aspecten ontvangen van de Zon, Venus, Mars of Jupiter."
"Bij huwelijken tussen 25 en 30 jaar vinden we gewoonlijk een actie van Saturnus op het 7e huis (Steenbok op 7, Saturnus in een aspect met het 7e huis - goed of slecht, Saturnus in 7). Saturnus, zelfs met goede verbindingen, vertraagt het huwelijk".
"Late huwelijken (vanaf 30 jaar) vinden we bij ernstige afflicties op het 7e huis".

"Venus die door Saturnus wordt geafflicteerd, kan het huwelijk vertragen, maar hoeft het niet uit te sluiten. Heftige afflicties naar het 7e huis zijn een voorbode van uiteenlopende en mogelijke tragedies, maar zijn geen aanwijzing voor een celibataire staat (ongehuwd zijn) "

 

2. Het Huizensysteem van Carter

In het boek "Essays on the Foundations of Astrology" kan men in hoofdstuk 8 de visie vinden van Charles Carter op de diverse huizensystemen. In dit hoofdstuk introduceert Carter ook een eigen huizensysteem dat min of meer is afgeleid van het gelijke huizensysteem volgens Ptolomeus. Volgens Ptolomeus worden de huizen bepaald door te beginnen bij de Ascendant en vervolgens begint elk volgend huis precies 30 graden verder, zodat elk huis precies even groot is (30 graden). Het MC, zoals wij dit nu kennen, zal dan niet meer samenvallen met het 10e huis volgens Ptolomeus. De Ascendant is dan het belangrijkste uitgangspunt.

Bij Carters "Poli Equatorial House System" wordt de Ascendant uitgerekend volgens de normale methoden met elk huizentabel voor de breedte van de geboorteplaats. Deze Ascendant wordt dan omgezet naar Rechte Klimming en vervolgens krijgt elk volgend huis precies 30 graden Rechte Klimming meer dan het voorgaande huis. Deze Rechte Klimming wordt dan weer omgezet naar lengte en dit vormt dan de cusp van het betreffende huis. In dit systeem is elk huis ook bijna even groot met kleine verschillen onderling. Een voorbeeld van een dergelijke huizentabel kan worden gedownload , zie Referenties aan het einde van deze pagina.

 

3. Carter's regels voor electies (horoskopen voor de start van een activiteit, onderneming e,d.)

"In mijn visie zijn er vier primaire regels voor alle electies:

1. De Maan en de heerser van de Ascendant moeten sterk staan qua teken, huis en aspect
2. Onder geen beding een malefic aan de cusp van een hoekhuis; indien mogelijk een benefic op de
    Ascendant of op het MC
3. Het betrokken huis (van de activiteit, onderneming e.d.) moet sterk staan en ook zijn heerser (zowel de
    actuele heerser als de mundane heerser)
4. Vermijd gewelddadige aspecten, waar ze ook vallen. Ze zijn geneigd kwaad te doen

In The Astrologer's Quarterly, Vol. 16, Nr. 2 mei 1942.

 

4. De speciale graden van de zodiak volgens Carter.

In het boek "An Encyclopedia of Psychological Astrology" (1924) dat reeds vele en vele malen herdrukt is, worden door Carter uit eigen onderzoek van vele honderden horoskopen verklaringen gegeven voor karaktertrekken (zoals gezond verstand, verwaandheid, wreedheid, openhartigheid en vele andere honderden trefwoorden), talenten (zoals gevoel voor kleur, helderziende gaven, creatieve krachten en vele andere) en ziekten, waarover u meer kunt lezen in de boekbespreking van dit zeer interessante boek.

De resultaten zijn vaak zeer verrassend, gewoonlijk zeer nauwkeurig en treffend en dit alles is het resultaat van Carter's initiatief om aan de hand van echte praktijkgevallen onderzoek te doen en niet domweg oude dogma's klakkeloos over te nemen. Tijdens Carter's onderzoek noteerde hij de graden waarop de planeten en de hoekhuizen stonden. Op deze wijze zijn bepaalde gebieden van de zodiak aangewezen voor bepaalde kwalen, karaktertrekken of talenten. Aan het einde van het boek worden deze speciale graden netjes gesorteerd opgesomd, ingedeeld optredend in cardinale, vaste of beweeglijke tekens. Dit overzicht is absoluut uniek en is alleen maar mogelijk door consentieus uitgevoerd onderzoek door Carter en zijn medewerkers. Hierbij is overigens vaak gebruik gemaakt van het immens waardevolle boekje 1001 Notable Nativities (van Alan Leo) , waarin 1001 bijzondere personen staan vermeld met de volledige horoskoopgegevens.

Het is o.a. Carters speciale zodiakale graden te danken dat er bekendheid is over de speciale "astrologische" graden in 27° Leeuw-Waterman en in 11° Maagd-Vissen. Het is opvallend dat deze graden resoneren met resp. 3° Stier en 19° Ram, de verhogingen van de Maan en de Zon. Namelijk 11° Maagd, ligt 19 graden vanaf de lijn Ram-Weegschaal en een mundaan parallel wordt op deze wijze gevormd.
Zo ligt 27° Leeuw op 33° afstand van de as Ram-Weegschaal en deze 33° komen overeen met 3° Stier, de plaats van verhoging van de Maan.

Zo zijn er nog vele andere verrassende ontdekkingen waar te nemen in de fraaie boeken van Charles Carter. In de afzonderlijke boekbesprekingen kunt u daar nog meer van vernemen en ik heb hier en daar ook ideeën opgedaan op bepaalde progressiemethoden van Carter op te nemen in de toekomstige versie van mijn astrologische programma Newcomb.

 

Wat verder nog bekend is over Charles Carter en zijn tijdgenoten  

Margaret Hone, Charles Carter en anderen richtten in 1948 the Faculty of Astrological Studies op. Deze astrologische faculteit moest een kwalitatief hoge opleiding worden op het gebied van de astrologie. De 10 jaar later opgerichte Astrological Association (AA) bestaat ook nog steeds. Er worden via de AA cursussen on-line gegeven onder leiding van Deborah Houlding, te bekijken op haar site: www.astrology-world.com.

Margaret Ethelwyn Hone was een belangrijk astrologe in de jaren 50, maar helaas is haar belangrijke werk zo goed als verloren gegaan in de New-Age episode en de opkomst van moderne psychologische astrologie. Margaret Hone was een echte tekstboek schrijfster (dus wat meer theoretisch), maar zij werd toch op een voetstuk geplaatst door haar beste vrienden en collega's Charles Carter, Marc Edmund Jones en Dane Ruhyar.
Carter was onder de indruk van Margaret's werk en zijn uitgebreide voorwoord in het boek "The Modern Textbook of Astrology" laat dit dan ook duidelijk blijken. U vindt hiervan een verwijzing aan het einde van deze pagina.

 

Mijn persoonlijke indrukken  

Ik moet toegeven dat ik bepaalde boeken van Charles Carter al een lange tijd in huis had (in de 80er jaren gekocht) zonder ze echt gelezen te hebben. De laatste jaren heb ik ze een goed doorgenomen en ben toen tot "wonderbaarlijke"ontdekkingen gekomen, die eigenlijk zo simpel als wat waren, maar het "kwartje viel" pas goed na zorgvuldige bestudering van enkele van zijn werken. Kort daarna kocht ik alle overige werken, sommige als nieuwe druk, maar vele heb ik in oude druk kunnen verkrijgen, waaronder enkele originele, die ik uiteraard  als kleine juweeltjes beschouw.
Het kleine handige formaat van zijn boeken is erg prettig te lezen en zijn schrijfstijl is vaak in deftig Engels, waarbij een woordenboek echt wel nodig is, ondanks mijn goede kennis van de Engelse taal. Er worden veel woorden gebruikt die in de jaren 30 populair waren, maar die nu als verouderd worden beschouwd.

Van twee boeken heb ik ook nog een in het Nederlands vertaalde versie, zoals "Astrologische Aspecten" uitgegeven door De Driehoek, vertaald door J.C. van Wageningen, ook geen kleine jongen op het gebied van de astrologie en vooral bekend door zijn bijzonder goede boek over medische astrologie. Hoe goed ook vertaald, toch geef ik de voorkeur aan de originele Engelse versie en ook de vele voetnoten van J.C. van Wageningen geven soms een verstorend beeld.
Het andere boek, "De astrologie van ongelukken", uitgegeven door Schors met een aanvulling van Dr. C. Kuipers met dodelijke verkeersongevallen is een handig boek en de toevoeging van Kuipers is erg nuttig bij eigen onderzoek.
Beide boeken kocht ik ooit bij de Slegte voor enkele guldens, kunt u nagaan....Beide boeken zal ik ook bij de boekbesprekingen aanhalen.

De nuchtere en oerdegelijke en eenvoudige visie van Charles Carter is een van allerbeste visies die ik ooit heb ervaren. Ik was altijd erg gecharmeerd van de boeken van Alan Leo (en nog steeds), maar Carter is beter, briljanter en heeft alles zelf onderzocht, terwijl Alan Leo goed was in het bij elkaar zoeken van oudere geschriften. Charles Carter schrijft zelf in een van zijn boeken dat Alan Leo geen bijzondere hoge intelligentie had. Het is zeker niet dat Charles Carter een hoge eigendunk heeft: hij was altijd erg bescheiden en drong zich nooit op de voorgrond en deed er liever het zwijgen toe.

Charles Carter's boeken zijn vele malen herdrukt en zijn nog steeds te koop (vrijwel alles in het Engels) en ik weet zeker dat menig astroloog enkele van zijn boeken in bezit heeft. Ook de heer Gieles die ik zelf ruim 25 jaar ken en zeer respecteer als astroloog zegt zelf dat het boek over aspecten het beste is dat hij ooit heeft gelezen. Ik durf te wedden dat hij de andere boeken van Carter heeft "verslonden". Als het erop aan komt, kunt u met deze boeken de astrologie voor 60% leren. De rest van de kennis kunt u bij de andere schrijvers halen.


Dank aan:    

Paul F. Newman (The Wessex Astrology Group) voor het beschikbaar stellen van de foto's.


Referenties:  

1. The Wessex Astrology Group, Dedicated to the life, work and memory of Charles E.O. Carter.
2. The Classic Astrology Series - lezingen van Charles Carter - main page.
3. Pagina met download van de Huizentabellen volgens Charles Carter.
4. Homepage van de Astrological Lodge of London.
5. Een stukje uit Astrologer's Quarterly m.b.t. mundane astrologie.
6. Homepage van de Faculty of Astrological Studies, in 1948 opgericht met Carter als steunpilaar.
7. Aanbeveling van Charles Carter voor het in 1950 uitgekomen boek van Margaret Hone, "The Modern
   Text Book of Astrology".
8. The Astrological Association, opgericht in 1958 door Charles Carter en Margaret Hone e.a.

 

Opgemaakt, 11 februari  2006 (c) J. Ligteneigen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

web statistics