BOEKBESPREKING

Charles E.O. Carter

The Astrological Aspects

PicoSearch      
  Help
                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home

The Astrological Aspects

AUTEUR: Charles E.O. Carter

UITGEVER: Fowler & Co. Ltd, London 1964

OMVANG:   160 blz.

ISBN: onbekend; harde kaft;

Engelstalig

PRIJSINDICATIE: ca. 25 EURO   

                                                 

                                     

Het boek dat ik hier bespreek is de versie uit 1964, het zesde boek van Carter. De oorspronkelijke versie verscheen in 1930. Sindsdien zijn er vele herdrukken van verschenen en het is zeker het meest populaire en waardevolle boek dat Carter heeft geschreven.

Al in 1964 was de zevende herdruk een feit en het is deze uitgave die ik hier bespreek. Het boek is in het Engels geschreven en dit is dan ook het beste dat ik u kan aanraden. Wanneer u meer boeken leest van Charles Carter, dan leert u langzamerhand zijn stijl waarderen. Deze is altijd serieus, maar ook niet gespeend van een zekere humor en soms treft u een schilderachtige beschrijving van bepaalde planeetaspecten. Ook zijn Carter’s zinnen merendeels in netjes Engels geschreven, uiteraard het Engels van de vroege 20e eeuw, waardoor u af en toe wel een woordenboek nodig heeft.

In 1949 heeft de astroloog J.C. van Wageningen, auteur van het boek “Medische Astrologie” een poging gedaan om dit boek te vertalen. Ook van dit boek zijn diverse herdrukken verschenen, aangezien de behoefte aan een duidelijke uitleg over de planetaire contacten blijkbaar erg groot was (en nog steeds is). Dit Nederlandse boek, voorzien van vele voetnoten van de kant van Van Wageningen is een oprechte poging om de bedoeling van Carter zo goed mogelijk te volgen, maar hier en daar heeft hij de teksten niet zo goed vertaald en daardoor zijn Van Wageningen’s voetnoten af en toe overbodig en hier en daar weinig betekenisvol.

 

De inleiding van het boek

Een boek lezen zonder eerst de inleiding of voorwoord te lezen kan betekenen dat men de bedoeling van de schrijver niet goed begrijpt. Bij een boek als dit is het van groot belang dat men de redenatie van Carter goed kan volgen, hoe moeilijk het af en toe ook is.  
Carter geeft het ook toe dat het erg moeilijk is om de juiste uitwerking van de aspekten te achterhalen.  Op het gebied van karakter bijvoorbeeld kan hetzelfde aspekt tussen twee planeten een grote variëteit van uitwerkingen geven. In het uiterlijk leven kunnen de verschillende uitingsvormen zelfs nog groter zijn.

De schrijver is zeker niet over één nacht ijs gegaan. Voor elk planetair kontakt heeft Carter zeker 2 tot 3 dozijn gevallen bestudeerd en hij heeft ontdekt dat de uitwerking lang niet altijd is wat men er van verwacht volgens de literatuur en soms volgens de logica. Carter heeft uiteindelijk een poging gedaan om te beschrijven wat hij heeft geobserveerd bij elk soort planetair contact.  
Dit heeft hij weer verdeeld in een “gunstig” of “goed” contact, de conjunctie en tenslotte  het “ongunstige” of “slechte” contact, waarbij Carter zeer sterk waarschuwt tegen stigmatisering van de aspecten.  
Lang niet altijd werkten de zogenaamde slechte aspecten ook slecht uit. In veel gevallen geven ze juist veel energie en mogelijkheden, terwijl de zo opgehemelde “goede” aspecten veel luiheid geven en de mensen niet in staat zijn om de mogelijkheden die worden geboden, goed te gebruiken.

Voor Carter zijn de conjunctie en het parallel de belangrijkste aspecten: ze zijn als het ware de “ouder” van alle andere aspecten.
De harmonieuze aspecten zijn volgens Carter: de driehoek, het sextiel en het halfsextiel.

De inharmonieuze aspecten zijn de oppositie en het vierkant gevolgd door het halfvierkant, het sesquikwadraat (anderhalfvierkant) en de inconjunctie (quincunx).  
Het kwintiel (72 graden) wordt door Carter als zwak positief bevonden, evenals zijn afgeleiden, het 36-graden en het 108-graden aspect, maar hij waarschuw ervoor om de orbs klein te houden. Carter is sowieso niet de man van grote orbs voor aspecten en dat is een verstandig standpunt in het algemeen.

De conjunctie wordt door Carter dus gezien als het aspect met de grootste kracht en de meeste mogelijkheden die het in zich heeft. Het beďnvloedt de geborene het meest van alle aspecten, zowel qua karakter als omstandigheden.  
De oppositie is een passief aspect. Het neigt ernaar de geborene een instrument te maken in de handen van de anderen, hetzij bewust of onbewust. Bij de horoskoop van een passief iemand zal dit aspect goed aansluiten bij het totaalbeeld, maar bij iemand met een zekere grondigheid en energie zal dit aspect contunu problemen geven, zoals opstandigheid en het vechten tegen moeilijke omstandigheden.

De driehoek is doorgaans een actief aspect, met een werking van idealisme en wordt geassocieerd met het 5e en 9e huis: creatie en inspiratie. Het is een aspect vol vitaliteit en oplettendheid.

Het sextiel wordt geassocieerd met het 11e en 3e huis en is van nature een mentaal aspect: intellectuele wensen en aspiraties worden hieronder gesorteerd. Het is zeker meer mentaal en minder enthousiast dan de driehoek en in zwakke horoskopen kan het dan ook een zekere luiheid en indolentie aangeven. Het is in ieder geval een aspect dat veel voorkomt in de horoskopen van denkers.

Het vierkant is een duidelijk strijdaspect. Het verschaft de meeste energie van alle aspecten en staat in duidelijk contrast met de oppositie. De geborene reageert abrupt op prikkels uit de omgeving en het zorgt vaak voor moeilijke omstandigheden voor de geborene. Soms geeft het ook succes voor de geborene, maar niet na een lange strijd of onder moeilijke omstandigheden. Voor de persoon in kwestie is er een groot verschil tussen wat de geborene heeft en wat hij wil. Hij gaat erop uit om te bereiken wat hij uiteindelijk wil.

Het halfsextiel heeft het karakter van het 12e en 2e huis terwijl de inconjunctie geassocieerd wordt met het 6e en 8e huis en directe verbindingen heeft met gezondheid, ongelukken, pech en zelfs de dood.

Het halfvierkant is geassocieerd met het 11e en 2e huis en het sesquikwadraat met het 5e en 8e huis. Geen enkele van deze genoemde aspecten is volgens Carter erg krachtig en de schrijver dringt er op aan om de orbs toch steeds klein te houden, zelfs 1 graad aan te houden voor het halfsextiel en 2 graden voor de inconjunctie. In het algemeen vindt Carter dat het zelfs de moeite waard is om de kleine aspecten een uiteindelijke orb van 1 graad toe te kennen en voor de grote aspecten maximaal 5 graden.  

Wat is belangrijk bij het beoordelen van aspecten?

Volgens Carter is het van groot belang om bij elk aspect te kijken naar de volgende zaken : de plaatsing van de  planeet in kwestie in teken en in huis en de andere aspecten die deze planeet nog maakt. Dit moet uiteraard ook gedaan worden voor de andere planeet die bij het oorspronkelijke aspect is betrokken.

Het allerbelangrijkste is de goede plaatsing in teken of huis. Een planeet die zich goed voelt in een teken of huis kan niet veel kwaad doen, zelfs niet bij slechte aspecten. Maar een planeet die zich slecht voelt in een teken of huis, zal niet veel goeds kunnen brengen, zelfs niet bij goede aspecten.

Dan komt een belangrijke passage in het boek, misschien wel de belangrijkste van dit boek en het komt overeen met de de soms “onbegrijpelijke” visie van de heer Gieles bij de vertolking van aspecten, waarbij iedereen verbaasd stond en zich afvroeg of men wel ooit iets van astrologie zou leren. Carter geeft drie korte voorbeelden.

Carter geeft het voorbeeld van de Zon driehoek Saturnus in Leeuw en geeft de raad dit aspect als inharmonieus te zien. De reden is dat Saturnus in Leeuw zeer slecht staat en dat Saturnus ook nog eens een der malefics is.
Voor een benefic (in plaats van Saturnus) zou de schrijver niet zo ver gaan, omdat de benefic in wezen een goede werking heeft.

Als tweede voorbeeld geeft Carter de zon driehoek Jupiter in Steenbok, wat uiteraard minder goed is dan Jupiter in Boogschutter, maar alsnog zou Carter hier een positieve invloed uit halen.

Als derde voorbeeld geeft Carter Zon vierkant Jupiter in Boogschutter. Dit is volgens hem een positief aspect, waar veel steun van kan worden verwacht. Zelfs Zon vierkant Saturnus in Waterman zou Carter niet helemaal als slecht beoordelen. (omdat Saturnus als oude heerser van Waterman daar niet helemaal verkeerd staat volgens Carter).

Dan geeft Carter nog een waarschuwing in cursieve letters om goed te onthouden, hij schrijft: “als deze modificaties niet constant goed in gedachten worden gehouden, dan zullen vele van de volgende beschrijvingen niet van toepassing zijn en het zal onmogelijk zijn om ze succesvol toe te passen.”.

Blijkbaar moeten wij dus anders denken bij het toepassen van de aspecten. Als u Sagittarius leest, dan wordt het u wel duidelijk hoe de heer Gieles de aspecten behandelde. Hij stapte ook af van het gebaande pad dat in vele gevallen onjuist bleek te zijn.

Carter gaat nog verder met het volgende:

Elke configuratie (aspect tussen twee planeten) kan als goed of slecht worden beschouwd vanuit twee gezichtspunten: (innerlijk) geluk en (uiterlijke) prestaties. De benefieke planeten en aspecten zijn ongetwijfeld gunstig voor het eerste, maar ze zijn lang niet altijd goed voor het laatste, aangezien ze neigen naar rustige momenten in het leven waarin niet veel gebeurt.

Aan de andere kant zal een horoskoop die gedomineerd wordt slechte aspecten en malefics uiteindelijk de geborene breken door herhaalde obstakels en ongelukken.

Dus voor de uiterlijke prestaties, het bereiken van uiterlijke doelen zal een horoskoop waarin beide soorten aspecten voorkomen, het gunstigst zijn. Inharmonieuze aspecten veroorzaken veel ongeluk en zware tegenslag, maar ze verhinderen geenszins succes, terwijl louter goede aspecten juist het ontduiken van verantwoordelijkheden kan aangeven.  

De rest van het boek 

In de bladzijden 1 t/m 160 behandelt Carter uitvoerig de 36 combinaties tussen de Zon, Maan en de planeten tot en met Neptunus. Omdat het boek in 1930 werd geschreven, kon Carter nog niet de aspecten van de planeet Pluto erin betrekken.
Per aspect tussen twee hemellichamen heeft Carter een verdeling gemaakt tussen 1) de harmonieuze aspecten, 2) de conjunctie en 3) de inharmonieuze aspecten. Aan het einde van de beschrijving volgen voorbeelden van bekende personen die deze aspecten in hun horoskoop hebben staan, ook weer verdeeld in harmonieuze- inharmonieuze aspecten en de conjunctie. De bekende personages hebben uiteraard betrekking op de periode, waarin Carter leefde. Veel voorbeelden zijn ontleend uit Alan Leo's "1001 Nativities", welk boek ook in de boekenpagina staat vermeld met een korte beschrijving.

Steeds vermeldt Carter zijn eigen onderzoek en datgene wat hij heeft waargenomen als uitwerking van de aspecten. Die uitwerking is in vele gevallen ook nog eens verdeeld in een innerlijke uitwerking (karakter, manier van denken, etc.) en een uiterlijke uitwerking in de maatschappij, ouderlijk huis, huwelijk enzovoorts.

Conclusie:

Dit boekje over de aspecten is naar mijn mening het beste dat er is verschenen over de astrologische aspecten. Geen ellenlange bladzijden over elk klein mineur aspect met uitwerkingen, waarnaar je alleen maar kunt raden of het werkelijk zo is. Carter is uitzonderlijk nuchter in zijn beschrijvingen en in veel gevallen laat hij ook zien dat de moeilijkste aspecten helemaal geen blokkade voor iemand hoeven te zijn, maar dat succes toch mogelijk is, ondanks de moeilijkheden die alsnog ondervonden moeten worden.

Er zijn heel veel boeken verschenen over astrologische aspecten en ik bezit er ook ettelijke, maar ik blijf volhouden dat dit boek iedereen op de goede weg zal helpen bij zijn astrologische interpretaties.

Dit boek is een absolute must voor iedere astrologiebeoefenaar!!

Afgesloten, 1 oktober 2006, J. Ligteneigen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

_______________________________________________________

Pagina voor het laatst bewerkt op / Page maintained on: 

Seite bearbeitet am / Pagina aggiornata il:   01/07/2023 11:33