Tijdlijn in de oude Astronomie webpagina (vervallen):
16-01-2011: Een update van de missie naar de planeet PLUTO, leesmeer.
21-06-2010:De ruimtemissieMESSENGERnaar de planeet Mercurius
21-11-2005:Waarnemingen van de Hubble Space Telescope leidt tot de ontdekking van twee nieuwe kleine maantjes bij de planeet Pluto,P1 en P2 genoemd. Een echte naam moeten ze nog krijgen.
Welkom bij deze nieuwe webpagina over de
Square Kilometer
Array (SKA) Radio Telescoop
De Square Kilometer Array (SKA) Radio Telescoop is een gigantisch astronomie project met deelnemers uit vele landen van de wereld. Deelnemende landen leveren o.a. de antennes, schotels, alle infrastructuur, computers, verwerking van alle data en nog tientallen andere zaken die bij dit project betrokken zijn.
Het "observatorium" zelf, dus de schotels en de antennes staan in West Australië (in het gebied van de Aboriginals) en in Zuid-Afrika
(de Karoo woestijn). In Australië komen de tienduizenden losse antennes te staan, de zogenaamde SKA-low (lage frequentie, dus lange golflengte) en in Zuid-Afrika staan reeds een groot aantal radio schotels, de zogenaamde SKA-mid (middenfrequentie, kortere golflengte dan bij de SKA-low).
Als alles operationeel is, waarschijnlijk is dat in 2025 of iets later, dan vormen beide observatoria gecombineerd de grootste en meest nauwkeurige radiotelescoop ter wereld, met een diameter die gelijk is aan de afstand tussen de schotels in Zuid-Afrika en de antennes in westelijk Australië, en dat is al gauw zo'n dikke 9000 kilometer. Als alle signalen van de antennes en de schotels worden gecombineerd, dan is het resultaat gelijk aan radiotelescoop met een diameter van 9000 kilometer. Bij een radiosignaal van 2 of 10 centimeter golflengte, zou dit neerkomen op een resolutie van 0,0005 boogseconden van het object, bijvoorbeeld een ver sterrenstelsel.
De totale SKA bestaat uit SKA-low en SKA-mid, totaal andere uitvoeringen van de telescoop, maar ze worden wel geacht samen te werken. Op globaal niveau wordt de SKA weer gecombineerd met andere bestaande radio telescopen, en vormen dan weer een nóg grotere radio telescoop met een nóg hoger oplossend vermogen. Dit gaat de mensheid in de komende jaren antwoorden geven op alle mogelijke vragen over ons universum.
Op deze pagina, die "voortdurend" wordt bijgewerkt, zult u diverse toevoegingen vinden, die u snel kunt benaderen via het snelmenu aan de linkerkant. Een eerste opzet wordt gedaan in april/mei 2023, daarna wordt het bijgewerkt als er nieuwe zaken zijn.
Johan Ligteneigen - april/mei 2023
SKA-low (131.072 antennes)
In een gebied met een doorsnede van ca. 74 kilometer zullen ruim 131.000 antennes geplaatst worden van het formaat zoals hier linksboven is getoond. Elke antenne is ca. 2 meter hoog en staat als een soort kerstboom, met steeds bredere segmenten naar onderen toe. De plaatsing is in West-Autralië en heeft de volgende kenmerken:
- in afgelegen West-Australië, ongeveer 800 km ten noorden van Perth.
- een deel van het voorouderlijke land van de Wajarri Yamaji
- in de Australian Radio Quiet Zone WA om de telescoop te beschermen tegen radio-interferentie van elektronische apparaten.
Het nationale wetenschapsagentschap van Australië, CSIRO, heeft geholpen bij de start van de bouw van de SKA-Low-telescoop van het SKA-observatorium bij Inyarrimanha Ilgari Bundara, het CSIRO Murchison Radioastronomie Observatorium op Wajarri Country in Mid-West West-Australië.
De SKA-Low-telescoop wordt het eerste megawetenschapsproject dat in Australië wordt uitgevoerd en zal het heelal gedetailleerder dan ooit tevoren onderzoeken, ons begrip van de kosmos veranderen en de samenleving ten goede komen door wereldwijde samenwerking en innovatie. "Het SKA-project houdt de Australische expertise op het snijvlak van ontdekkingen, een lichtend voorbeeld van de kracht van samenwerking om innovatie te stimuleren, in het bijzonder de genereuze medewerking van de Wajarri Yamaji, de traditionele eigenaars en inheemse titelhouders van de telescoopsite, die ons toestaan onze voetafdrukken naast die van hen achter te laten," aldus Dr. Marshall.
"Dankzij de vooruitgang van het SKA-project in de afgelopen twee decennia hebben we verder in het heelal kunnen kijken dan ooit tevoren. Het heeft innovatie gestimuleerd en nieuwe en oude generaties geïnspireerd door de ontwikkeling van technologieën om grote uitdagingen voor onze planeet op te lossen door het heelal beter te begrijpen. De start van de bouw van SKA-Low op locatie is het hoogtepunt van vele dromen, zowel binnen CSIRO als binnen de wereldwijde astronomiegemeenschap, en de volgende stap op deze ontdekkingsreis".
CSIRO is de operationele partner van de SKAO voor de SKA-Low telescoop in Australië en heeft meerdere contracten voor de bouw van SKA-Low. De start van de bouw eind december 2022 volgde op de afronding van een Indigenous Land Use Agreement (ILUA) met de afvaardiging van de Aboriginals, de Wajarri Yamaji begin november 2022. Door het beheer van de ILUA werkt CSIRO samen met de Wajarri Yamaji-gemeenschap om ervoor te zorgen dat het culturele erfgoed wordt beschermd tijdens de bouwwerkzaamheden ter plaatse en tijdens de 50-jarige levensduur van de SKA-Low-telescoop. Leden van het CSIRO-team zijn schouder aan schouder gaan staan met erfgoedgidsen van de Wajarri om de gebieden waar de telescoop wordt gebouwd in kaart te brengen. Zij liepen dus letterlijk in alle mogelijke weersomstandigheden door het gebied waar alle 140.000 antennes geplaatst zullen gaan worden. Op allerlei plaatsen in dit gebied liggen voorwerpen of overblijfselen uit pre-historische tijden die voor de Aboriginals van het grootste belang zijn. Uitdrukkelijk is in de ILUA vastgelegd waar de antennes mogen komen te staan, of beter nog, waar ze niet gebouwd mogen worden.
De 131.072 stuks antennes komen uit Italië, de firma Sirio heeft al decennialang een enorme goede reputatie als het gaat om de bouw van antennes voor een groot scala aan toepassingen.
De volgende Youtube video geeft heel mooi aan hoe de Italiaanse firma er mee bezig is. De antennes worden met zeer grote precisie gebouwd, de lengte van de antenne heeft een afwijking van minder dan 1 millimeter. Twee versterkers bovenin sturen het opgevangen signaal via de binnenkern naar beneden waar het via een kabel verbonden is met een verzamelcentrum voor alle antennes. Enorme computercapaciteit is nodig om alle signalen met elkaar te combineren en als één te beschouwen. Dit komt omdat alle antennes op een verschillende plaats staan en de radiogolven met een miniscuul tijdverschil aankomen in elke antenne. De datacenters zullen staan te "stampen" om alle signalen van de ruim 131.000 antennes te combineren as één, en dat gebeurt voor elke seconde van de waarnemingstijd. Over de datacenters volgt later nog een eigen artikel.