Astronomie
De Huygens ruimtesonde naar Titan |
||
Menu zonder JAVA
|
Home > Astronomie >HuygensSonde.html
De Huygens ruimtesonde naar Titan
18-01-2004: Het wordingsproces van Titan lijkt erg veel op dat van de Aarde in de oertijd.
Volgens Dr. Martin Tomasko, deskundige van de Descent Imager / Spectral Radiometer (DISR) van de ruimtesonde Huygens, hebben wij nu de sleutel in handen over het scheppingsproces van het landschap van Titan. Hij vervolgt met "Het geologische bewijs voor neerslag, erosie en de manier waarop zgn. rivierstromen lopen, zegt ons dat de fysieke processen die Titan vorm hebben gegeven (en dat nog steeds doen) heel erg veel lijken op die ten tijde van de vorming van onze Aarde." Spectaculaire beelden van de DISR onthullen dat Saturnus' maan Titan een uitzonderlijke gelijkenis vertoont qua meteorologie en geologie. De beelden hebben een komplex netwerk laten zien van drainagekanalen die lopen van de meer heldere hooglanden naar de lagere, vlakkere, donkere regionen. Deze kanalen lopen ineen tot grotere riviersystemen, die weer in meerbeddingen uitkomen, die op de beelden als "eilanden" zichtbaar zijn, zie de foto hieronder.
De gegevens die zijn verstrekt door de Gas Chromatograaf en Massa Spectrometer en de Surface Science Package ondersteunen de conclusies van dr. Tomasko. De Huygens gegevens bieden sterk bewijs voor vloeibare stromen op Titan, nl. Methaan, een simpele organische stof die op Titan kan voorkomen als vloeistof of als gas bij temperaturen van ca.170° onder nul. Verdere metingen tonen aan dat het materiaal onder de oppervlakte-korst van Titan een sructuur heeft van los zand, mogelijk het resultaat van methaanregen die al eeuwen op het oppervlak van Titan neerkomt of van vloeistoffen die van onder de bodem naar de oppervlakte komen. Metingen van voorkomend Argon-40 in de atmosfeer wijzen op vulkanische uitbarstingen, die echter geen lava produceerden, zoals op Aarde, maar water-ijs en methaan.
Er zijn echter toch grote verschillen tussen Titan en de Aarde. In plaats van vloeibaar water (Aarde) is er op Titan vloeibaar methaan. In plaats van silikaat rotsen heeft Titan bevroren water-ijs. In plaats van vuil/stof heeft Titan deeltjes van koolwaterstof in de atmosfeer en ten slotte in plaats van lava, spugen Titan's vulkanen zeer koud ijs uit.
Meer onthullingen zullen zonder meer volgen en alle betrokken wetenschappers werken bijna onafgebroken aan de stroom gegevens die Huygens naar de Aarde heeft teruggezonden.
18-01-2004: De eerste kleurenfoto vanaf Titan.
16-01-2004: Van de foto's die gisteren werden ontvangen, gedurende de succesvolle afdaling naar het oppervlak van Titan, is door de NASA een compositiefoto gemaakt, dat een 360 graden beeld geeft van de omgeving van de landing van de sonde Huygens.
De
linkerkant op de foto laat een witte rand zien rond een grensgebied van
lichtere delen. Waarschijnlijk is dit een soort "grondmist",
aangezien dit op grotere hoogten eerst niet waarneembaar was.
15-01-2004: Geheel volgens planning is de ruimtesonde Huygens op 14 januari 2005 geland op de maan van Saturnus genaamd Titan, Hieronder de allereerste foto's (eigendom NASA).
De sonde kwam de atmosfeer van Titan binnen om ongeveer 5.15. EST, dit is 10.15 GMT. Bovenstaande foto werd genomen door de Descent Imager / Spectral Radiometer, aan boord van de Huygens op een hoogte van 16,2 km boven het oppervlak van de Maan Titan. De grootte van elke pixel is in werkelijkheid ca. 40 km. De structuren die u ziet zijn drainage kanalen die naar een kustlijn lopen.
Gedurende de 2 en een half uur durende afdaling naar het oppervlak werd de chemische samenstelling van de atmosfeer gemeten. Na de landing op het (vaste) oppervlak van Titan werden diverse gegevens gedurende ca. 90 minuten doorgegeven aan de orbiter, Cassini. In de foto hieronder, krijgt u een detail van het oppervlak van de maan.
Op de grond liggen blokken ijs. In de gehele periode van de afdaling tot en met het einde van de batterijen zijn ca. 2000 foto's gemaakt, waarvan de beelden nog bewerkt moeten worden. Uiteindelijk zullen al die foto's, tezamen met de meetgegevens een zeer gedetailleerd beeld geven over de wereld van Titan, die van alle objecten in ons Zonnestelsel nog het meest lijkt op het oerbeeld van onze Aarde.
De gegevens die door de orbiter Cassini werden ontvangen, werden direct doorgestraald via de relay antenne naar de Aarde. De signalen hebben er ongeveer 67 minuten over gedaan om de Aarde te bereiken.
Wanneer
er meer gegevens en foto's aanwezig zijn, zullen deze hier geplaatst
worden.
|
|
|
______________________________________________ Pagina voor het laatst bewerkt op / Page maintained on: 11/11/2009 |
|