Astronomie
De Ruimtemissie: Mars Reconnaissance Orbiter |
||
Menu zonder JAVA
|
Home > Astronomie >MarsReconnaissance.html
Een nieuwe ruimtemissie naar Mars: de Mars Reconnaissance Orbiter
Na het grote succes van de recente Mars ruimtemissies, zoals de Mars Global Surveyor (lancering 7 nov. 1996), Mars Odyssey (lanc. 7 apr. 2001) en de zeer succesvolle Mars Exploration Rovers Spirit en Opportunity (lanc. 10 jun. 2003 en 7 jul. 2003 resp.) dient de volgende missie zich al weer aan: de Mars Reconnaissance Orbiter, zeg maar : een hernieuwe kennismaking met de planeet Mars.
Dit nieuwe project is al in vergevorderd stadium van ontwikkeling en deze missie zal tot en met het jaar 2010 lopen. Tijdens deze periode zal de samenstelling en structuur van Mars vanaf atmosfeer tot de ondergrond zeer nauwkeurig bestudeerd worden en dat met een veel groter detail dan enige voorgaande missie heeft gedaan. Ook zullen mogelijke plaatsen worden onderzocht voor toekomstige Mars-landingen en bovendien zal deze orbiter dienst gaan doen als zender voor gegevens naar de Aarde met een zeer grote capaciteit qua verzendsnelheid.
Op 30 april 2005 kwam het ruimtevaartuig aan bij de Kennedy Space Center Shuttle Landing Facility uit een C-17 vrachtvliegtuig, zie de foto hieronder (C) NASA.
Nadat het ruimtevaartuig was gelost uit het vliegtuig, werd het direct getransporteerd naar de Payload Hazardous Servicing Facility om verder voorbereid te worden, zie de foto hieronder (C) NASA.
De verdere voorbereiding bestaat uit diverse assemblages van andere onderdelen en uitgebreide elektrische tests. In deze maand (mei 2005) zal een uitgebreide test plaatsvinden om te kijken of het ruimtevaartuig kan communiceren met het netwerk van stations die diep de ruimte in kunnen kijken. In juni wordt er getest met de High Gain Communications Antenna, die de gegevens van de orbiter naar de Aarde moet zenden. Een andere test betreft het controleren van de zonne-panelen.
In
de maand juli wordt het ruimtevaartuig gevuld met de brandstof hydrazine,
die ervoor dient om de orbiter in een stabiele baan rond de planeet Mars
te brengen. Ook wordt de brandstof gebruikt om het ruimtevaartuig op
juiste hoogte te houden wanneer deze om Mars heen draait. Op 26 juli 2005
wordt de Reconnaissance Orbiter in de Atlas-V raket geplaatst, waarna deze
naar de bekende lanceringsplaats op Cape Canaveral.
Op 10 augustus 2005 is het dan zover: om 7.53.58 EDT ( = 12:53:58 UT) zal de lancering volgens de nu geldende planning plaatsvinden.
Op de foto hieronder, (C) NASA, is te zien hoe de orbiter getest wordt door specialisten in het Lockheed Martin Space Systems, in Denver / Colorado.
Helemaal
bovenin ziet u de High Gain Antenna, die bedoeld is voor de communicatie
met de Aarde.
Binnen 2 jaar vanaf nu zal de Mars Reconnaissance Orbiter een grote serie foto's van Mars gaan maken, uitgebreide lokale onderzoeken doen en speciale observaties vanaf een lage hoogte vanuit een bijna-polaire baan. Al deze waarnemingen zullen een ongekende precisie hebben qua resolutie van de foto's, maar ook qua dekkingsgebied m.b.t. de totale oppervlakte van Mars. Met de Shallow Radar zal een gebied ONDER de oppervlakte in kaart worden gebracht om te zien hoe het voorkomen van water en/of ijs in elkaar zit.
De huidige, zeer succesvolle missie van de Exploration Rovers Spirit en Opportunity hebben ontdekt dat er ooit water heeft bestaan op het oppervlak van de planeet. (locatie: Meridiani en de Gusev kraters). De rovers hebben echter een betrekkelijk klein stukje oppervlak van Mars onderzocht en dat deze bewegende instrumenten nog steeds rijden is een 1000% meevaller. Maar het doel is om zoveel mogelijk plaatsen te localiseren waar water is voorgekomen. Uit al deze plaatsen kan dan een keuze worden gemaakt voor toekomstige landingen met een rijk potentieel aan nieuwe ontdekkingen en een zo laag mogelijk risico.
Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de NASA website met betrekking tot deze missie : http://marsprogram.jpl.nasa.gov/mro
Wanneer er meer informatie beschikbaar komt, zult u die zeker hier aantreffen.
|
|
T
|
______________________________________________ Pagina voor het laatst bewerkt op / Page maintained on: 22/06/2010 |
|