Klassieke Astrologie
Uurhoek-astrologie
 

PicoSearch      
  Help
                                                 

 

Menu Klassieke
Astrologie

 

Home-pagina
Klassieke Astrologie

 

 

 

Home >uurhoek5.html

 

 

Uurhoek-astrologie, Deel-5


De belangrijke rol van de Maan

De Maan speelt in elke uurhoekhoroskoop een zeer bijzondere rol. U weet uit de vorige afleveringen dat de vraagsteller wordt vertegenwoordigd door de heer van de Ascendant én… door de Maan die als medesignificator optreedt. Daar is echter wel een uitzondering op, maar komt in een volgende aflevering ter sprake. Vanwaar die bijzondere betekenis van de Maan?

In het werk "Anima Astrologiae, Or a guide for Astrologers", oorspronkelijk van Guido Bonatti en later vertaald vanuit het Latijn in het Engels door William Lilly in 1676, lezen wij een grote hoeveelheid "considerations" ofwel beschouwingen die de uurhoekastroloog zich ter harte moest nemen alvorens een uurhoekhoroskoop te gaan analyseren. In het werk worden er 146 genoemd. Consideratie-9 gaat over de 21 "helpers of hinderaars" in elke uurhoekhoroskoop. In een apart stuk na de 9e consideratie vermeldt (Bonatti) het volgende over de Maan:

"…..let ook nauwkeurig op de Maan, want van alle planeten heeft zij de grootste overeenkomst en gelijkenis met de (ondermaanse) dingen, zowel in het algemeen als in het bijzonder. Zij heeft ook een gelijkenis met de wind die voorbij waait, want de dagelijkse effecten die zij in alle dingen veroorzaakt is van voorbijgaande aard. Ook de herhaaldelijke omwentelingen rond de elementen en de elementaire lichamen als gevolg van haar nabijheid van haar baan tot de Aarde, en haar kleinere baan dan welke andere planeet dan ook, zorgt ervoor dat zij een intermediair vormt tussen de superieure lichamen (de planeten - JL) en de inferieure lichamen (de mensen - JL). En dat zien wij in de Nieuwe Maan waarin zij klein en dun is, maar daarna neemt haar licht geleidelijk toe totdat het gehele deel van haar lichaam dat naar ons toe gekeerd is, gevuld is met licht, en daarna neemt het weer af met onmerkbare stappen totdat zij totaal verdwijnt: precies zo doen alle lichamen van rationele-, irrationele- en vegetatieve aard, zoals mensen groeien tot zij hun uiteindelijke lichaamslengte hebben bereikt en daarna weer gaan hangen en continu afnemen totdat hun leven is beëindigd. En zo ook voor veel andere dingen. Het is daarom noodzakelijk om de Maan te betrekken in de betekenis van elke vraag, elke geborene en elke onderneming en zaak en haar goede conditie zal de goede uitkomst aangeven en zo ook met het tegengestelde.

Want haar invloed en kracht is zó groot dat als de heer van de Ascendant of een andere significator van een kwestie zwak is en geafflicteerd, zodat deze de kwestie niet kan bewerkstelligen zoals het zou moeten - en zij (de Maan) sterk is, dan zal het niettegenstaande toch volbracht worden. Want zij is de schoolmeesteres van alle dingen, zij kan de invloed van de planeten naar beneden halen en een soort van tussenpersoon zijn tussen hen (de planeten) door de invloed van de een naar de ander toe te brengen door de dispositie van de ene planeet te ontvangen en deze naar de andere te brengen…..".

U begrijpt het al, de Maan heeft een zéér grote vinger in de pap bij elke uurhoekhoroskoop. Dus náást de heer van de Ascendant speelt ook de Maan een flink woordje mee. U heeft dat in de voorgaande voorbeelden al gezien bij de vraag of een man in het huwelijk zou treden of niet. En zo zijn er talloze voorbeelden te geven. De Maan is in al die gevallen de mede-significator van de vraagsteller: de hoofdsignificator is natuurlijk de heer van de ASC.
Maar als het huis die de gevraagde kwestie aanduidt het teken Kreeft op de cusp heeft, dan wordt de Maan natuurlijk de significator van het gevraagde en is dan niet meer de mede-significator van de vraagsteller. Anders zou de vraag nooit goed beantwoord kunnen worden. Een aardig voorbeeld wordt gegeven in "Horary Astrology" door Derek Appleby, case-38. De vraag luidt hier: " verkopen wij ons huis voor een goede prijs?". De horoskoop ziet er als volgt uit:

De vraagsteller wordt aangegeven door de Stier ascendant, waarvan Venus de heer is. Deze staat in Leeuw niet erg sterk. De koper wordt aangegeven door het 7e huis en de heer, Mars. Die staat in Schorpioen in eigen teken en dus zeer sterk. Let op! Uurhoekastrologie is klassieke astrologie, dus de oude planeet-heerserschappen toepassen.

Het huis dat verkocht moet worden, wordt door de Maan aangegeven, want het 4e huis gaat bijna altijd over het huis in de vraag. Hier is dus de Maan NIET de mede-significator van de vrager, maar een zelfstandige significator die de toestand van het huis aangeeft. Het feit dat de Maan in het 7e huis staat, betekent al dat de koper een zekere macht of invloed heeft over het te verkopen huis. Het hele 7e huis is het domein van de koper. Elke planeet in het 7e huis komt daarmee "in de macht" van de verkoper. Hier is dat de Maan, die de toestand of omstandigheden van het te verkopen huis aangeeft.
De prijs die het huis opbrengt, wordt aangegeven door het 10e huis. Ja…dat is even wennen met die uurhoekastrologie… de prijs door het 10e huis? Dit komt niet uit de lucht vallen. Dorotheus van Sidon schreef in zijn boek "Carmen Astrologicum" zo'n 100 jaar v. Chr. reeds het volgende in Boek-5, hoofdstuk-8: "….als je iets wilt huren, zoals een stukje gecultiveerd land of bomen of een huis, dan geeft de Ascendant de conditie aan van de persoon die dit voornemens is, de Descen-dant de eigenaar van die dingen en het 10e huis de huur of de prijs van die dingen….". Leuk hè?

Terug naar onze horoskoop. Saturnus in Maagd geeft een gemiddelde prijs aan, want die staat daar niet slecht en ook niet goed. Merk op dat Saturnus in de allerlaatste graad staat, maar oké, hij blijft in Maagd staan. De Maan geeft niet alleen het huis aan, maar ook de omstandigheden en vaak ook de achterliggende reden aan waarom die vraag wordt gesteld. Derek Appleby noemt dit, maar ook Anthony Louis in "Horary Astrology, plain & simple" en vele andere autoriteiten.

Wat bleek? Het huis werd redelijk snel verkocht tegen een prijs die niet mee- of tegenviel. Waarom snel? De verkoper moest naar het buitenland en had dringende redenen om zijn huis te verkopen. Zie de Maan in Boogschutter (buitenland) in het 7e huis. De snelheid waarmee het huis moest worden verkocht was in het voordeel van de koper (7e huis) die dus een zekere voordeelpositie had.

Het bepalen of een zaak doorgaat of niet is reeds in de vorige afleveringen besproken en hierop zijn nog een x-aantal speciale omstandigheden te bedenken, die in een volgende aflevering aan de beurt komen, zoals de "overbrenging van het licht" door de Maan of door een andere planeet.

Void Of Course Moon.

Een onderwerp dat zeer veel besproken wordt in de uurhoekastrologie, en in feite gaat de discussie nog steeds door, is die van de “Void Of Course” Maan, ook wel “Afhoudende” Maan genoemd.

De afhoudende Maan is één van de Considerations die Bonatti ook al noemde en die luidt: “…de 19e consideratie is om te kijken of de Maan –Void of Course- is, want dan betekent het een belemmering voor de zaak in kwestie, het zal niet tot een goed einde komen en het zal ook niet worden voltooid, maar de vrager zal gedwongen zijn om ermee te stoppen met schaamte of verlies….”

Wat is dan die afhoudende ofwel Void of Course Maan?

De traditionele uurhoekleer geeft aan dat de Maan Void is als zij, lopende in het huidige teken, geen toenemende aspecten meer kan maken met andere planeten en zodoende de zaak kan voltooien. Pas wanneer de Maan in het volgende teken aankomt, kan zij weer een toenemend aspect maken. Een voorbeeld, ook weer uit het boek van Derek Appleby. Derek laat zich adviseren door een goede vriendin van hem via de Tarot. De uitkomst bevalt hem totaal niet en hij is zeer bezorgd. Thuisgekomen stelt hij zich de vraag: “Is het bericht waar?”.

Derek wordt aangegeven door de Boogschutter ASC met Jupiter als heer. De Tarot-vriendin door het 7e huis en dus door Mercurius. Merk op dat Mercurius op 14.51 Kreeft direct wegloopt van Jupiter op 14.18 Kreeft, aangevende dat de raadpleging nog maar pas plaatsvond. Nu zegt de aloude regel over de Maan die Void is, dat de zaak niet doorgaat of waar is, enz..

De Maan staat hier op 27.38 Waterman en maakt geen enkel ander aspect meer met welke planeet dan ook. Haar laatste aspect was een oppositie met Saturnus op 26.38 Leeuw. Zolang de Maan in Waterman staat, maakt zij geen aspect meer. De Maan is hier dus Void en het antwoord luidt:  “Nee, het bericht is niet waar, er komt niets van terecht, enz…”.  Dus de Void of Course Maan geeft op zich al antwoord op de vraag, nog afgezien van het feit of de werkelijke significators wel of geen antwoord geven. Let op! Dit is de oude redenering van een afhoudende Maan.

Kijken wij toch nog even naar de werkelijke significators, dan is Jupiter uiteraard weer Derek die de vraag stelde. Berichten, geruchten, etc. worden aangegeven door het 3e huis. Op dit 3e huis staat Waterman, waarvan (in de klassieke astrologie) Saturnus de heer is. Maken nu Jupiter en Saturnus een (Ptolemeïsch) aspect? NEE, zie horoskoop. Maakt de Maan (als mede-significator) een aspect met Saturnus? NEE! De Maan maakte wel een oppositie, maar dat was vóór de vraagstelling en dat telt hier niet.

Het antwoord luidt alweer “Nee, het bericht is niet waar”. De auteur kon dan ook bevestigen, dat er niets van de Tarot-waarzeggingen uitkwam.

Er zijn echter ook vele andere meningen over de Void of Course Moon.  Ivy Goldstein-Jacobson beweert op blz. 20 van haar “Simplified Horary Astrology” dat het de Maan is toegestaan om ELK aspect te maken waarop zij appliceert vanuit het teken waarin ze zich bevindt. Dus als de Maan op 2° Stier staat en Saturnus op 26° Maagd, dat het de Maan dus is toegestaan om de driehoek met Saturnus te maken in de beoordeling van de vraag. In de oude leer moeten de Maan en Saturnus eerst binnen hun werkingsorb staan om überhaupt te MOGEN meedoen in het aspect. De gezamenlijke orb van de Maan en Saturnus is ca. 12,5 + 9 = 21,5. Werkingsorb derhalve de helft ofwel 10,75 graad, laten wij zeggen 11 graden. In de werkelijk oudere leer zouden de Maan en Saturnus dus niet eens in aanmerking komen voor dit aspect. De Maan kan bij Ivy Jacobson echter wel Void komen en dat betekent volgens haar dat er NIETS van terecht komt, wat de vraag of kwestie ook moge zijn.

William Lilly ging ook op een hele speciale manier om met de Void of Course Maan. Aan de ene kant beweert hij in Christian Astrology, blz. 112 dat de Maan dan in dat teken geen inlopend aspect meer kan maken, maar er zijn diverse voorbeelden te noemen in datzelfde boek waarin Lilly schrijft dat de Maan Void is, maar dat hij de Maan gewoonweg aspecten laat maken in het daaropvolgende teken, waarvan zo een voorbeeld. Over de werking van een Void Maan schrijft Lilly op blz. 122: “…alle soorten zaken gaan nauwelijks door (tenzij de principiële significators sterk staan) als de Maan Void of Course is, echter soms functioneert zij bij Void of course als zij in Stier, Kreeft, Boogschutter of Vissen staat….”. 
Blijkbaar doet de Maan het goed in haar eigen teken, haar exaltatieteken en de beide tekens van Jupiter.

Lilly houdt zich vaak niet aan zijn eigen voorschriften, dat wordt duidelijk uit de voorbeelden uit zijn Christian Astrology, bijvoorbeeld op bladzijde 401 bij de kwestie “If his excellency Robert Earl of Essex should take Reading, having then surrended it with his army”.  Wij bevinden ons midden in de Engelse Burgeroorlog, waarover u al in Nieuwsbrief No. 6 het een en ander heeft kunnen lezen. De graaf van Essex (aan de zijde van het Parlement) staat met zijn leger voor de stad Reading en vraagt zich af of hij de stad moet innemen. De volgende horoskoop is van toepassing, datum: 17 april 1643 om 18:50 uur te Londen.

Lilly redeneert als volgt: “..de graaf van Essex wordt aangegeven door Mars, heer van de ASC. Zijne majesteit wordt aangegeven door de Zon, heer van het 10e huis. De krachten die de stad Reading moeten verdedigen en Essex moeten hinderen en tegenstaan worden aangegeven door Venus in Vissen en de Zon in Stier.

De stad Reading door Waterman, het teken op het 4e huis en de bestuurder, Sir Arthur Aston door Saturnus, heer van Waterman. De munitie en proviant in de stad worden aangegeven door Jupiter, heer van 5 en Venus die daar lokaal in staat….. de Maan separeert Void of Course en er was geen hoop op dat de stad ingenomen zou kunnen worden….zij loopt in op een sextiel met Mars, in tekens die langzaam rijzen en het aspect is gelijkwaardig aan een vierkant wat betekende dat Essex heel veel moeite zou hebben voordat hij de stad kon krijgen…..ik denk dat de stad over 8 dagen ingenomen kan worden, niet via bloedvergieten, maar via een plan, omdat Zon sextiel Mars uitlopend is en ook het vierkant Mars – Saturnus. Bovendien loopt de Maan in een sextiel met Mars….”. De stad Reading werd op 27 april ingenomen door Essex ten voordele van de Parlementariërs.

Het is vreemd dat Lilly eerst beweert dat de Maan Void is en vervolgens laat hij de Maan gewoon een sextiel maken vanuit het volgende teken, Maagd! Als de Maan Void was, had Lilly moeten concluderen dat het geen zin had om de stad aan te vallen en dat er niets van terecht zou komen, volgens de algemeen geldende regels voor een Void of Course Maan.

Lilly zondigt tegen zijn eigen regels en doet dat ook in zijn andere voorbeelden op de bladzijden 165, 385, 436 en 439 van Christian Astrology.  

Kortom, er wordt zeer verschillend gedacht over de toepassing van de afhoudende Maan. Er bestaan wel allerlei regels voor, maar die worden te pas en te onpas gebruikt, waarschijnlijk al naar gelang het de uurhoekastroloog het beste uitkomt.   

Literatuurverwijzingen:

1.    Derek Appleby, Horary Astrology, The Aquarian Press, Wellingborough, 1985.

2.    Dorotheus of Sidon, Carmen Astrologicum, Astrology Classic Publishers, Abingdon (USA), 2003.

3.    Ivy Goldstein-Jacobson, Simplified Horary Astrology, American Federation of Astrologers, Pasadena, 1950.

4.    William Lilly, Christian Astrology, Astrology Center of America, Bel Air (USA), 1647..2006

 

Plaatsing pagina: 10 april 2009, © J. Ligteneigen
     

 

 

 

 

     

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teller

 

free hit counter

______________________________________________

Pagina voor het laatst bewerkt op / Page maintained on:   02/07/2023