Klassieke Astrologie
De betekenissen van de Maan, volgens de Klassieken 

PicoSearch      
  Help
                                                 

 

Menu 
Klassieke
Astrologie

 

Home-pagina
Klassieke 
Astrologie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home >maan.html

 

De Maan..   heerser van het teken    Kreeft.

 

De betekenissen van de Maan, volgens de Klassieken


Op deze pagina vindt u een overzicht van de eigenschappen van de Maan in de Klassieke Astrologie. De eigenschappen zijn gerangschikt volgens de drie klassieke auteurs: Claudius Ptolomeus, Jean-Baptiste Morin en William Lilly.

 

Let u er op dat er sterk verouderde woorden in kunnen voorkomen, die hun betekenis hadden in de tijd waarin de schrijvers leefden.

 

Aanduidingen volgens William Lilly:

 

Aard:

Vrouwelijk, nachtplaneet, koud, vochtig en flegmatisch

 

   

             

  

 

Essentiële Waardigheden:
Heerserschap over teken :        Kreeft 

Teken van vernietiging :            Steenbok

Verhoging (teken en graad) :     Stier - 3°

Val (teken en graad):                Schorpioen - 3°

Heerserschap over tripliciteit:    Aarde-tripliciteit (bij nachtgeboorte)

Terms (volgens Ptolomeus):      Zon en Maan hebben geen terms in een teken

Heerserschap door decanaat:   Stier              10:00:00 - 19:59:59

                                               Kreeft            20:00:00 - 29:59:59

                                               Weegschaal   00:00:00 - 09:59:59

                                               Waterman      20:00:00 - 29:59:59

 

Personen aangewezen door de Maan:

Koninginnen, gravinnen, dames, alle soorten vrouwen, de gewone mensen, reizigers, pelgrims, zeelieden, vissers, vishandelaars, brouwers, kasteleins, wijnhandelaars, brievenbezorgers, koetsiers, jagers, boodschappers, marinemensen, molenaars, vrouwen(meisjes) die het bier rondbrengen in een herberg, brouwers, dronkaards, visvrouwen, poetsvrouwen, roddelaarsters, in het algemeen alle vrouwen die goederen sjouwen op straat, vroedvrouwen, verpleegsters, koetsiers, waterdragers.

 

Lichaamsdelen en ziekten:

Hersenbloeding, hersenschudding, beroerte, bevingen, rillingen, koliekaanvallen, buikpijn, maagpijn, ziekten aan de linkerzijde van het lichaam, steenvorming, de blaas, voortplantingsorganen, menstruatie, de lever voor vrouwen, flauwvallen, vloeistoffen van het lichaam, koude maag, alle koude en rheumatische ziekten, jicht in de polsgewrichten en voeten, wormvorming, verkoudheden, pijn in de ogen (bij de man het linkeroog, bij de vrouw het rechteroog), ziekelijke hoest, krampaanval, stuipen, vallende ziekten, waterpokken, mazelen.

 

Kleuren, smaken:

Wit of bleek, heel licht-geel, heel licht-groen, zilverkleurig.

Verse smaken en smaken zonder aroma, zoals in kruiden voordat die rijp zijn.

 

Plaatsen:

Velden, fonteinen, baden, zeehavens, hoofdweg, verlaten plaatsen, eenzame plekken, havensteden, rivieren, visvijvers, plassen (poeltjes) waarin men kan staan, moerasachtige plaatsen, drassige plekken, gewone kusten, kleine beekjes, waterbronnen.

 

Orb: 

12 graden. Let op, dit heeft een speciale betekenis in de klassieke toepassing, vooral bij uurhoek-astrologie.

 

Dagen en uren:
Maandag - het eerste en het achtste uur van die dag

 

Fysieke beschrijving:

In het algemeen een redelijk flink postuur, licht (bleke) gelaatskleur, rond gezicht, grijze ogen en een beetje loens, veel haar op het hoofd, gezicht en andere delen van het lichaam, gewoonlijk is het ene oog een beetje groter dan het andere, korte handen en een beetje vlezig, het hele lichaam neigt naar vlezigheid, mollig, corpulent en flegmatisch. Als de Maan (in de opvolgende huizen) door de Zon wordt “verhinderd” geeft dit vaak een smet in of bij het oog. Als de Maan in de hoekhuizen staat (en wordt verhinderd) dan geeft dit een smet in het gezichtsvermogen. Dit geldt ook als de Maan conjunct Vaste Sterren staat die nevels zijn.

 

Oriëntaal - occidentaal (door J. Ligteneigen)

Oriëntaal en occidentaal zijn geen uitdrukkingen met betrekking tot de Maan. De Maan beweegt hiervoor te snel. In plaats daarvan kennen wij de 4 fasen van de Maan. De eerste fase begint wanneer Zon en Maan conjunct met elkaar staan. Dit heet de Nieuwe-Maan. Meteen hierna beweegt de Maan zich van de Zon af en zij neemt toe in vorm tot een maansikkeltje in de vorm van een “)”. In dit stadium werkt de Maan als warm en vochtig en krachtig.

In het Eerste-Kwartier staan Zon en Maan in een vierkant met elkaar. Dit gebeurt ca. 7 dagen na de Nieuwe-Maan. Na het Eerste-Kwartier loopt de Maan verder tot zij de oppositie met de Zon heeft bereikt. In deze fase werkt de Maan als heet en droog. In de oppositie is het Volle-Maan.

Vanaf de oppositie met de Zon gaat de Maan verder tot het 2e vierkant wordt bereikt, het is dan Laatste-Kwartier. In deze fase (van de oppositie tot het Laatste-Kwartier) werkt de Maan als droog en koud.

Hierna gaat de Maan haar cyclus voltooien en gaat zij op weg naar Niewe-Maan en komt daarmee weer opnieuw in samenstand met de Zon. In deze fase werkt de Maan als koud en vochtig.

 

Gedrag als de Maan goed staat:

Kalme en beheerste manieren, een zachte, tedere aard, een liefhebber van alle eerlijke en vernuftige wetenschappen, een zoeker naar nieuwtjes, men verheugt zich op nieuwtjes, natuurlijke neiging om van woonomgeving te veranderen, onstandvastig, volledig verzorgend op dát moment, bangig, schichtig, verkwistend, makkelijk bang te maken, men houdt van vredigheid en ook om zonder zorgen te leven.  Bij een technisch beroep: men leert vele werkzaamheden en vaak wordt er op vele manieren gesjoemeld om te wisselen (in die werkzaamheden).

 

Gedrag als de Maan verkeerd staat:

Een pure landloper, zwerver, dakloze, een lui persoon die werken haat, een dronkelap, iemand zonder begeestiging, iemand die er van houdt om zorgeloos en als bedelaar te leven, iemand die tevreden is met een leven zonder voorwaarden, ten goed of ten slechte.

 

William Lilly heeft nog veel meer kwalificaties gegeven over de Maan, maar daarvoor verwijs ik u naar zijn boeken Christian Astrology.

 

 

 

Start pagina: 15 november 2007, © J. Ligteneigen

        

 

 

 

 

 

 

     

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________

Pagina voor het laatst bewerkt op / Page maintained on / Seite bearbeitet aml:   02/07/2023