Boekbespreking Nederlandse Boeken

                                                 door J. Ligteneigen                                  

 

Menu zonder JAVA

 

Home

 

Mail

 

 

 

 

 

 

Home > Boeken > BoekNED07

AUTEUR: Liz Greene & Howard Sasportas.

TITEL: De dynamiek van het onbewuste, nieuwe inzichten in psychologische astrologie.

GEGEVENS: Amsterdam; Uitgeverij Schors; 1990; harde kaft; 443 blz.

ISBN: 90-6378-194-6; Nederlandstalig; oorspronkelijk engels.

Prijsindicatie: ƒ 48,-

Dit redelijk dikke boek van 443 bladzijden werd uit het Engels (Dynamics of the unconcious) vertaald door Gerard de Wit. Het boek bestaat uit 4 delen, die om en om door de auteurs Liz Green En Howard Sasportas zijn geschreven.

Liz Green is vooral bekend geworden door haar boek "Saturn, a new look at an old devil" dat al een heel lange tijd ook op de Nederlandse markt te koop is.

Howard Sasportas komt uit de school van Liz Green. Samen hebben ze in Londen het "Center For Psychological Astrology" opgericht.

Na mijn boekbespreking "De Twaalf Huizen" van Howard Sasportas, waarvan het boek mij bijzonder beviel, was ik geïnteresseerd hoe hwet duo Liz Greene en Howard Sasportas het er af zouden brengen in dit werk.

Het boek is eigenlijk een compilatie van 4 lezingen, gegeven voor een publiek at ook vragen mag stellen, maar ook de auteurs stellen vragen aan het publiek.

Het is een lekker "lees"boek geworden, waarbij de open en heldere schrijfstijl mij bijzonder bevalt. Ik ben het persoonlijk niet altijd eens met hun uitleg en zeker hun systeem van transits ondersteun ik niet, zoals u uit al mijn andere artikelen kunt opmaken.

Het boek valt in die zin buiten de boot, en dat is maar goed ook, dat het geen ouderwets "receptenboek" is.

Elke lezing behandelt slechts één thema en binnen dat thema worden eventueel kleine uitstapjes gemaakt, maar het geheel blijft binnen dat thema.

Lezing-1: De astrologie en psychologie van agressie.

Aan de hand van de mythologische beschrijving van de Griekse Ares wordt agressie besproken. Ook wordt de mythologie van de Romeinse Mars besproken. Het blijkt nu dat er eigenlijk twee opvattingen zijn over de aard van Mars. Enerzijds als een destructieve, blinde agressie (de Griekse oorlogsgod Ares), maar hij kan ook weergeven dat we ons individuele bestaan bevestigen en de waarheid van onze innerlijke natuur volgen (de Romeinse Mars). Soms kunnen we deze factoren gemengd aantreffen in de horoskoop

Zo hoeft agressie dus niet helemaal destructief te zijn. Zij komt voort uit de aangeboren geneigdheid tot groei en beheersing van het leven. Alleen wanneer deze levenskracht in zijn ontwikkeling wordt belemmerd, worden er factoren als boosheid, woede of haat aan toegevoegd. Tevens wordt aandacht besteed aan andere aanduiders van agressie in de horoskoop, zoals de planeten Saturnus, Uranus en Pluto. Vervolgens worden de Mars-aspecten met andere planeten kort genoemd en in een dialoog met het publiek besproken. Een voorbeeldhoroskoop van John Mc.Enroe wordt tevens toegelicht.

Er zit een aardige oefening in dit hoofdstuk over hoe wij agressie tot uiting brengen in diverse gedragingen. Een goede oefening voor onszelf om te zien of we dit ook in de horoskoop kunnen terugvinden.

Dit deel beslaat 88 bladzijden en wordt afgesloten met een 25-tal literatuurverwijzingen.

Lezing-2: Depressie

In deze tweede lezing neemt Liz Green het weer over.

Zij beschrijft eerst hoe een depressie (ook een langdurige) zich manifesteert. Vervolgens bespreekt zij de archetypische achtergronden ervan, teruggrijpend op principes uit de alchemie. In het laatste deel wordt nog uitgebreid ingegaan op de alchemie, die zo nauw verbonden is geweest met de astrologie in de oudheid.

Aan de hand van een voorbeeldhoroskoop van Barbara, een vrouw die 30 jaar lang in een depressie heeft geleefd en door Liz Greene psychotherapeutisch werd behandeld, worden de horoskoopfactoren m.b.t. depressie besproken. Verder in dit deel komen aan de orde: melancholie en paranoia.

De planeten Pluto en Saturnus worden voor een groot deel verantwoordelijk gesteld voor gevoelens van depressie en paranoia. Vooral noemt Liz Greene de aspecten Zon, Maan  conjunct, vierkant of  oppositie Saturnus of Pluto. Daarnaast noemt zij verder: Mars en Venus conjunct, vierkant of oppositie Saturnus of Pluto.

Ik denk dat het niet altijd even simpel is als Liz Greene voorstelt, alhoewel ik haar 20 jarige lange praktijkervaring niet wil betwisten. Maar het lijkt mij dat de heerser van de Ascendant of de planeet die de Ascendant slecht bestraalt ook een aanduider kan zijn voor een depressie, afhankelijk van de horoskoop natuurlijk. 
Het terugvoeren op slechts enkele aspecten lijkt me te simpel, maar zij put uit haar lange ervaring als therapeute, dus waarom zou het niet zo kunnen zijn? Bovendien zegt ze er wel bij dat het de voornaamste aanwijzers zijn...er zijn er dus nog meer.

Op blz. 169 zegt ze: "We maken vaak de vergissing ervan uit te gaan dat de bron van depressie altijd een vervelende planeet is, zoals Saturnus of Pluto. Maar vaak ontlokken transits van Saturnus of Pluto een depressie bij iemand die als probleem heeft dat Mars niet tot uitdrukking is gebracht, Jupiter niet wordt uitgeleefd, of de Maan of Venus gefrustreerd is. De bron van depressie schijnt mij een stuk ongeleefd leven te zijn, van opgepotte gevoelens, van verstarde verbeelding, van onverwerkte pijn en boosheid."

Eigenlijk blijft ze hiermee toch bij Saturnus of Pluto hangen, maar verbreedt ze wel de mogelijke oorzaken door andere planeten erbij te betrekken. 
Experimenteer met uw eigen horoskoop en probeer eens de verschillen neer te zetten tussen transits en gewone secundaire aspecten (volgens het -1-systeem).

Als voorbeeld wordt de horoskoop van Alan op het bord getoond en besproken door Liz in het bijzijn van Alan.

Het deel wordt afgesloten met 5 literatuurverwijzingen.

Deel-3: De zoektocht naar het sublieme.

Hier neemt Howard het roer weer over en bespreekt op deze studiedag de vraag, zowel vanuit psychologisch- als uit astrologisch gezichtspunt: "Waarom vrezen wij onze eigen grootsheid?"

Na een introductie over de begrippen ego en het "hogere zelf" geeft Howard met behulp van een rondgang door de tekens van de dierenriem aan, waarom we weerstand bieden aan onze hoogste vermogens en ook hoe we dit doen.

Met behulp van alweer de mythologie wordt het verhaal van Kronos (Saturnus) en Jupiter verteld, de tegengestelde krachten in de horoskoop.

Jupiter wordt uiteraard in verband gebracht met de drang tot expansie en groei, het verbreden van onze visie en het verleggen van onze horizon. Saturnus wil de bestaande toestand handhaven en het aanwezige zelfbesef in stand houden. Maar tenslotte verlangt het ego zelf naar expansie en groei.

Het ontdekken van het "ware zelf" is een weg vol obstakels: eerst moet men door het masker heen breken dat we allemaal naar buiten dragen van een positief iemand (maar wat een onwerkelijk ik-beeld is). Hierna komen we bij de volgende laag, het negatieve ik-beeld. Pas hierna zal men het "eigenlijke zelf" bereiken.

Het is juist de angst om door die maskers heen te komen, die mensen ervan weerhoudt één te worden met hun eigenlijke zelf`. Deze angst, door Saturnus gesymboliseerd weerhoudt ons ervan de eigenlijke kern te bereiken, door Jupiter gesymboliseerd.

Howard somt een groot aantal angsten op waarom we afzien van een confrontatie met ons "eigenlijke ik". De schrijver hanteert hierbij een goed leesbare schrijfstijl met voorbeelden uit het dagelijks leven. Uiteraard is er niet te ontkomen aan een aantal psychologische termen, maar ik denk dat de schrijver voldoende voorbeelden noemt, zodat ieder van ons hier een helder beeld over krijgt.

Het nodigt in ieder uit eens te gaan kijken in de eigen horoskoop of dergelijke standen ook aangetroffen worden.

Het 105 bladzijden tellende deel wordt afgesloten met 45 literatuurverwijzingen

Deel-4: Alchemistische Symboliek in de Horoskoop.

Velen van ons hebben bij het begrip "Alchemie" zeer waarschijnlijk in gedachten de eeuwenoude methodiek van het omzetten van lood in goud. Oude prenten herinneren ons aan dit fenomeen. De alchemist die met kokende kolven bezig is het begeerde goud te creëren.

Sinds de moderne wetenschap een einde heeft gemaakt aan deze schijnbaar naïeve middeleeuwse fantasie, is de alchemie op de vuilnisbelt terecht gekomen, samen met de idee van de platte Aarde en andere relikwieën van onze als onwetend bekend staande voorouders. 
Echter alchemistische voorstellingen hebben een even grote waarde als de mythologische verhalen en zijn direct aan de astrologie verbonden. 
Het is opvallend dat ook in Sagittarius slechts 2 keer iets over alchemie is verschenen in 1974 en 1975.

Liz Greene doet een grondige inleiding over de alchemie en de diverse stadia in psychologische ontwikkeling, die grote parallellen vertonen met de alchemie en de astrologie. 
Uitvoerig beschrijft Liz de diverse stadia van het alchemistische Opus, zoals de "Calcinato", dit stadium is doortrokken van de symboliek van het vuur. Hierbij wordt de prima materia verhit tot de vloeistof eruit is verdampt en de stof tot as wordt gereduceerd.  
Dit reinigende proces dat ook bij de mens een verschijnsel kan zijn, wordt van  astrologische voorbeelden voorzien.

Dan is er de "Solutio", dat het oplossen betekent, het opgaan in niets, een verdrinken waarbij het sterven (mentaal) volgt, waarna een transformatie optreedt. Hier speelt het element water een grote rol. De vaste vorm verliest haar eigenschappen, wordt afgebroken en gaat op in een vormloos geheel (Vissen).

Vervolgens is er de "Coagulatio". De vloeistof begint te stollen en begint weer vaste vormen aan te nemen. Gevoelens, beelden, intuïtie en ideeën worden geconcretiseerd in het alledaagse leven. Het is het proces van kristalliseren, Saturnus en het gehele proces hangt samen met het element aarde.

De "Sublimatio", een proces dat met lucht is verbonden. Hierbij verbeeldt de psyche zichzelf symbolisch. De sublimatio kan slechts volgen na een (symbolisch) sterven. Slechts na de dood en de desillusie kan de ziel opstijgen en de hemelse gebieden verkennen. Het is het vermogen om ervaringen om te zetten in een creatieve activiteit.

Met een aantal voorbeeldhoroskopen bespreekt Liz Greene de diverse alchemistische stadia. De berokken personen zitten in de zaal en geven commentaar op de analyses van Liz en de opmerkingen van het publiek.

Dit deel wordt ten slotte afgesloten met 5 literatuurverwijzingen.

Aan het einde van het boek wordt nog een overzicht gegeven van aanbevolen literatuur op het gebied van agressie, depressie, de zoektocht naar het sublieme en de alchemistische symboliek in de horoskoop.

Helaas heeft het boek geen alfabetische index.

Ook het aantal afbeeldingen laat te wensen over, waardoor je een "doorzetter" moet zijn om door het totaal 443 bladzijden tellende boek te komen.

Gelukkig maakt de makkelijke schrijfstijl veel goed, ondanks de psychologische termen.

Gelukkig proberen zowel Liz als Howard te relativeren en u niet in het recept-achtige denken te dwingen, dat vind ik het grote voordeel van dit boek. Uiteraard, zoals reeds eerder gezegd, ben ik niet zo gecharmeerd dat de transits de ommekeer zouden aangeven in een horoskoop, maar past u de principes dan gewoon toe op de secundaire progressies van de planeten.

Conclusie:

Het boek is een aardig hulpmiddel, voor diegenen die ervoor open staan, om de diepere oorzaken van complexen en moeilijkheden in zijn eigen en andermans leven te begrijpen, in een horoskoop bloot te leggen en er eventueel iets nuttigs mee te doen.

Voor beginners in de astrologie:

Hier en daar een beetje taai, maar de vele verwijzingen naar de mythologische verhalen maken veel goed en doen veel moeilijke situaties vanuit die mythologie begrijpen. Hierdoor zal de beginner toch een aardig beeld krijgen van de samenwerkende factoren in de horoskoop.

In ieder geval is het beter dan een ouderwets receptenboek met volop tegenspraken en waar je sowieso niet mee uit de voeten kunt.

Voor gevorderden:

Voor diegenen die al de "receptenboeken" zat zijn, kan men hier op een andere wijze inzicht krijgen in de psychologie, gerelateerd aan de astrologie.

Het loont zeker de moeite hier eens nader in te duiken. Belangrijk is echter om het geheel "bewijsbaar" te houden en praktisch te blijven.

Andere boeken van Liz Green:

LIEFDE IN DE STERREN , Paperback,  2001

SATURNUS  , Paperback, 1977 en hardback ,2001

GROTE LICHTEN  , Paperback, 1995

MERCURIUS VENUS EN MARS  , Paperback, 1994

SAMENSPEL  , Paperback, 1992

ONTWIKKELING VAN DE PERSOONLIJKHEID  , Paperback, 1988

Andere boeken van Howard Sasportas:

DE TWAALF HUIZEN, Paperback, 1993.

Opgemaakt: 03-12-2005 © J. Ligteneigen

Pagina layout: 09-12-2008 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________________________________

Pagina voor het laatst bewerkt op / Page maintained on:  15/07/2023