Astrologische artikelen door J. Ligteneigen

Artikel-27: De relatie tussen Tropische- en Siderische posities

 

 

Home

 

Contact mail

 

 

 

 

 

 

 

Home > Artikelen > Art27>  Artikel27.html

De relatie tussen de Tropische- en Siderische posities van huizen en planeten in de horoskoop

 

In de astrologie zijn er twee systemen te onderscheiden, waar al heel lang over gesproken en geschreven wordt, nl. de indeling tussen de Tropische Astrologie en de Siderische Astrologie.

Tropische Astrologie.  De basis voor dit systeem is de intreden van de Zon in het teken Ram, ofwel het startpunt van de dierenriem op precies 0.00.00 graden Ram. Tropische tekens zijn Ram (0.00.00 graden), Kreeft (90.00.00°), Weegschaal (180.00.00°) en Steenbok (270.00.00°). Staat de Zon op 61.00.00 graden, dan komt dit overeen met 1.00.00 Tweelingen. In de Westerse wereld volgen vrijwel alle astrologen het Tropische systeem van posities voor planeten en huizen. De gang van de Zon door de cardinale- of tropische tekens is het stevige fundament voor dit systeem.

Siderische Astrologie. Uitgangspunt hierbij is het feit dat het lentepunt (het punt 0.00.00 graden Ram) ten opzichte van de sterrenachtergrond zich langzaam achterwaarts beweegt, volgens de wetten van de precessie, een verschijnsel dat ca. 300 v. Chr. al door Hipparchus werd ontdekt en toen z'n huidige naam reeds ontving. De posities van planeten en huizen worden door de volgers van dit systeem uitsluitend genoteerd in de dierenriem van de Vaste Sterren. Deze volgers zijn voornamelijk de beoefenaars van de Vedische (ofwel Indiase) astrologie.

J. Ligteneigen


Met een voorbeeld is het beste aan te geven hoe de relatie is tussen de Tropische posities in de dierenriem en de Siderische posities tegen de achtergrond van de Vaste Sterren. Ik zal hierbij gebruik maken van de berekeningen van het programma Newcomb Versie-3.

Stel een planeet ligt op een berekende positie van 105 graden vanaf het lentepunt. In de Tropische zodiak (waarbij de tekens altijd vanaf 0 graden Ram beginnen en elk teken precies 30 graden lang is) ligt die planeet op 15 graden Kreeft, want de voorgaande tekens Ram, Stier en Tweelingen nemen samen 90 graden in. Van 90 naar 105 graden is 15 graden, dus de planeet ligt op 15 graden Kreeft in de Tropische zodiak. Deze situatie is hieronder aangegeven.

In de Oudheid lag ook het lentepunt ooit eens op nul graden Ram. De planeet lag dan ook in Siderische zodiak op 15 graden Kreeft en was te zien midden in de sterren van het sterrenbeeld Kreeft. Maar het lentepunt is geen statisch punt. Door de precessie van de Aardas beweegt het lentepunt zich langzaam achterwaarts (dus in de richting van het teken Vissen) met een snelheid van ca. 50” per jaar. Dit betekent dat na 72 jaar het lentepunt 1 graad naar achteren is verschoven. In ongeveer 2000 jaar is het lentepunt ongeveer 27,5 graden naar achteren verschoven.

In onderstaand voorbeeld is het lentepunt op 5 graden Vissen gezet. Dit is de situatie voor het jaar 2015.

Onze planeet ligt nog steeds op 105 graden vanaf het lentepunt. In de Tropische zodiak ligt de planeet nog steeds op 15 graden Kreeft, zie de telling hierboven. Dit is een onveranderlijk gegeven, zoals reeds door Ptolemeus in de Tetrabiblos beschreven. Voor onze Tropische horoskoop verandert er dus niets.

Maar omdat het lentepunt is verschoven naar 5 graden Vissen, zal in de Siderische zodiak (dus tegen de achtergrond van de Vaste Sterren) de positie van de planeet 105 graden vanaf 5 graden Vissen gerekend moeten worden. Dit wordt dan: 335 +105 = 440 graden – 360 = 80 graden. 80 Graden komen overeen met 20 graden Tweelingen.

Het programma Newcomb Versie-3 berekent deze standen correct voor elke datum. Een voorbeeld is hieronder gegeven voor 8 juli 2015, een datum waarbij de Zon in ca. 15 graden Kreeft staat.

Het programma berekent ook de verschuiving van het lentepunt, het SVP (Synetic Vernal Point).

Het lentepunt ligt dus op 5° 02’ 32,7484” Vissen.

Als in het programma in de Radixopties wordt opgegeven dat met de Siderische posities moet worden gerekend, zie onderstaande instelling:

Dan zijn de standen na herberekening van de horoskoop als volgt:

Alle standen van de huizen en de planeten zijn nu berekend met de verschuiving van het lentepunt en vallen nu allemaal eerder met een waarde gelijk aan: 360 – 335°.02’.32,7484” = 24° 57’ 27,2516”.

Een Vaste Ster, zoals Wasat heeft de volgende positie in de Tropische zodiak:

Deze ster staat dus op 18°43’56,5” Kreeft.

In de boeken heet deze ster  δGeminorum om aan te geven dat Wasat onderdeel is van het sterrenbeeld Gemini en het voorvoegsel “delta” is een volgorde van grootte binnen het sterrenbeeld.

In het plaatje hierboven is dit duidelijk zichtbaar. De Vaste Sterren uit het siderische teken Tweelingen staan in 2015 bijna allemaal in het Tropische teken Kreeft (onze horoskoop).


Hele oude horoskopen

Bij hele oude horoskopen, zoals ik deze tegenkwam bij mijn zoektocht in de oude literatuur van o.a. Dorotheus van Sidon en ook bij nσg oudere horoskopen, ligt het lentepunt niet VOOR nul graden Ram, maar juist verder, zoals hieronder is getoond.

Deze situatie is van het jaar 1400 voor Chr.

Onze planeet ligt nog steeds op 105 graden vanaf het lentepunt, dus inde Tropische zodiak ligt hij nog steeds in 15 graden Kreeft. Maar in de Siderische zodiak moeten wij die 105 graden rekenen vanaf het punt 20° Ram en zodoende komen wij uit op een stand van ca. 5 graden Leeuw.

Het programma Newcomb berekent als volgt de standen voor de Tropische zodiak.

Het lentepunt ligt op 22° 22’ 46,6523” Ram in 1440 v. Chr.:

Als wij nu de Siderische standen uitrekenen, dan krijgen wij:

Het is dus mogelijk om met het programma Newcomb ook te werken met de Siderische dierenriem. Ook progressies worden dan in Siderische standen berekend, ook alle grafieken worden Siderisch bepaald.

Verwijzingen:

 

1. Een eerder artikel van mijzelf over de berekening van het Synetic Vernal Point, ofwel de verschuiving van het lentepunt.

 

 

 

Opgemaakt, 13 februari 2008  © J. Ligteneigen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Teller:


_____________________________________________________________

Pagina voor het laatst bewerkt op / Page maintained on:   31/12/2015